maanantai 11. elokuuta 2014

Alttaritaulut

Lempäälän kirkon alttarikoristus eroaa muista kirkoista siinä, ettei päätyseinällä ole perinteistä alttaritaulua. Itäpäädyn kiviseinällä on kaksi isoa ikkunaa, sinisävyinen nimeltään pilvet ja tämän päällä punasävyinen neliapilaikkuna. (Ikkunoista kerroin enemmän jo aikaisemmin.)

Alttarin yläpuolella ikkunoiden edessä roikkuu nykyään massiivinen krusifiksi. Se on yli kaksi metriä korkea ja todella vaikuttava karuudessaan. Krusifiksia pidetään kirkon vanhimpana esineenä, se on säilynyt aina keskiajalta asti. Huhutaan, että se olisi hankittu jo kirkon vihkiäistilaisuuteen 1500-luvun alussa. Krusifiksin materiaali on koivua, joten se on pohjoismaista tekoa, todennäköisesti jopa kotimaista. Veistos kuvastaa tyypillisesti myöhäiskeskiaikaiselle hurskauselämälle ominaista kärsimysmystiikkaa.



Kirkossa on ollut kuitenkin aikaisemmin "perinteisiä" alttaritaulua, jotka nykyään ovat siirretty muualle kirkkoon. Vanhimmat säilyneet taulut ovat 1700-luvulta turkulaisen Johan Georg Geitellin (1683-1771) maalamat neljä teosta. Teokset ovat nykyisin sijoitettu pohjoissakaran sakariston puoleiselle seinälle ja ne ovat raamitettu yhdeksi tauluksi. Keskelle on jätetty aukko, josta näkee millaista harmaakiveä kirkon rakentamisessa on käytetty.

Taulut hankittiin kirkkoon 1759 suurehkon korjaustyön päätteeksi. Vuoden 1895 kirkon korjaukseen saakka ne olivat kuori-ikkunan ympärillä samassa järjestyksessä kuin nykyisellä paikalla. Taulut kuvaavat pääsiäisen tapahtumia aiheinaan Herran ehtoollinen, Kristus Getsemanessa, ristiinnaulitseminen ja Kristuksen ylösnouseminen.

 

Vuonna 1902 kirkko sai uudet taulut vanhojen tilalle. Lempääläinen Kaarlo Enqvist-Atra maalasi kaksi suurta alttaritaulua, jotka esittivät Kristusta Getsemanessa ja Kristusta ja Maria Magdalenaa. Nuori taiteilija oli vain 22-vuotias kun hän sai tilauksen tehdä kirkkoon taulut. Taulut valmistuivat Italian Firenzessä, josta ne kuljetettiin Lempäälään. Tauluista voi havaita ajan hengen symbolismia, kuten Getsemane-taulun alakulman kaksitoista punaista ruusua tai Maria Magdalena-taulun tuonpuoleisuutta kuvaava punaisena hehkuva taivas. Oli harvinaista, että kirkon alttaritaulut oli tehnyt paikkakunnan "oma" taiteilija ja taulut tulivatkin useille todella rakkaiksi. Välillä hyvin kiihkeistä keskusteluista huolimatta, viimeisen peruskorjauksen yhteydessä taulut siirrettiin lehteriportaikkoihin ristivarsien päätyseinille.




 
Monet vierailijat ovat tienneet juuri nämä taulut ennestään ja ensimmäinen kysymys kirkkoon tullessa on ollutkin: ”Missäs ne Atran maalaukset ovat?” Paljon olen kuullut ylistystä myös maalausten kauneudesta ja siitä, kuinka tärkeitä ne ovat aikoineen kävijälle olleet. Monet ovatkin kritisoineet peruskorjauksessa tehtyä muutosta siirtää taulut yläparville, ja miettineet miksei kauniita tauluja voinut jättää alttarille. Taulujen hyvä kunto ja säilyvyys sisällä kirkossa ovat kuitenkin lohduttaneet ja niiden kuvista tehtyjä postikortteja monet ovat halunneet ostaa myös muistoksi kotiin.

 
Taulujen kuvat ja mahtava krusifiksi eivät pääse oikeuksiinsa ottamissani kuvissa. Ne ovat massiivisia taideteoksia, jotka ovat iso osa kirkon sisustusta. Maalauksien sanoma ja kohtaus tulee selkeästi ja elävästi esille ja värit ovat säilyneet kauniisti (erityisesti luonnollisesti uudemmissa tauluissa.) Alttaritaulut ovat olleet tärkeässä osassa kirkon sisustusta aina, koska ennen lukutaito oli harvassa ja ihmiset kuvien avulla muistelivat raamatun kertomuksia. He kiinnittävät niihin huomiota esimerkiksi pitkien jumalanpalvelusten aikana ja kuvat värittivät ja elävöittivät kirkon joskus ankeitakin seiniä.
 
 
 
 
Tästä lähtee viimeinen viikkoni Lempäälän kirkon oppaana. Enää tämän viikon kirkko on auki tiekirkkona, maaanantaista perjantaihin kello 10-16. Tule siis vielä nyt käymään, jos haluat vierailla kesäisessä kirkossamme ja mahdollisesti kuulla jotain lisää Lempäälän kirkosta!

 
Siunattua viikkoa kaikille ja turvallista koulutien aloitusta perheen pienimmille! :)

 
-Miisa

1 kommentti: