maanantai 28. heinäkuuta 2014

Arvaa mikä?


Kirkossa oleillessani ja kiertäessäni, olen huomannut mielenkiintoisia yksityiskohtia. Sisustuksessa ilmenee asioita, jotka eroavat normaalin asutuksen kalustuksesta; tietenkin koska kyseessä on kirkko. Monista esineistä vierailijatkin ovat kyselleet, että mikäs tämä on ja mikä tehtävä sillä on. Siksi päätin tehdä hieman erilaisen julkaisun ja kuvata kirkkoa eri näkökulmasta kuin yleensä. En ole kauheasti kuvaillut, joten osa kuvista on hieman huonolaatuisia, mutta se ei tässä tilanteessa haittaa.  Seuraavassa esitän ”kuva-arvoituksia” sisältä kirkosta ja teidän tulee arvata mistä tämä kuva olisi otettu tai mikä tarkoitus kuvassa olevalla esineellä on J
Eikun arvailemaan!

 
(pieniä nauloja naulattu kiviseinään virsinumeroita varten, sijaitsee alttarin vieressä, kummassakin ristikäytävässä ja yläparvilla)
 

 
(puusta tehdyt ”naulakot” kolehtihaaveja varten, sijaitsee alttarin vasemmalla puolella kirkkosalista katsottuna, sakastin oven vieressä. Kun kolehti on kerätty, se tuodaan alttarin eteen siunattavaksi. Tämän jälkeen haavit ripustetaan naulakoihin ja kolehdinkerääjä kumartaa alttarille ja kirkkokansaan päin ja lähtee pois.)
 

 
(paljon pieniä valkoisia kynttilöitä tiiviisti laatikossaan. Kyseessä iso lähetyskynttelikkö, johon voi sytyttää kynttilän esimerkiksi läheisensä muistoksi. Kynttelikön alhaalla laatikko, josta voi ottaa kynttilän ja laittaa sen palamaan kynttelikköön. Keskellä pieni lipas vapaaehtoista maksua varten.)
 

 
(yksityiskohta kirkon uruista. Kuva otettu urkujen takaa, jossa puuelementtejä. Lempäälän urut ovat kirkon kolmannet ja ne ovat 31-äänikertaiset ja valmistanut vuonna 1987 urkurakentamo Veikko Virtanen.)

 
(keskimmäisen kattokruunun pitkä vaijeri ylös keskihoviin asti. Kannattelee massiivista ja painavaa kattokruunua.)
 

 
(yksityiskohta kirkon saarnatuolista. Kuva otettu ylhäältä parvelta ja siinä näkyy vain pieni yksityiskohta, lehtikoristelu. Saarnatuoli on tyyliltään uusgoottilainen ja se on vuodelta 1839. Se valmistettiin kirkon vihkijäisiin, suuren ristisiivekkeiden laajennustyön yhteyteen.)
 

 
(kuvio kirkon käytävämatoista. Pitkät, paksut matot menevät läpi kirkon, eteläsiivestä pohjoiseen ja pääovelta alttarille asti.)
 

 
(kirkon virsikirjoja hyllyssä rivissä. Kirkossa käytetään punakantisia virsikirjoja, jonka kannessa on painettuna kuva Pyhän Birgitan kirkosta. Sisäsivulla sanotaan, että kirja on ”hyväksytty  kirkolliskokouksessa 13.helmikuuta 1986.)
 



Ekstra kuva, joka melko vaikea:


 
(kuvassa lempääläisen Mikko Matinpoika Mikkolan puumerkki muistotaulussa. Muistotaulussa Lempäälän ja lähitienoon talonpojat ovat tehneet anomuksen Venäjän keisarille tuomioistuimissa käytettävän suomen kielen puolesta. Taulu on vuodelta 1845 ja sen anomus hylättiin. Keskellä olevaa tekstiä reunustavat 16 talonpojan henkilökohtaiset puumerkit. Taulu sijaitsee kirkossa urkuparvelle johtavien portaiden tasanteella.)
 
 
Kuinka monta oikeaa veikkausta sait?
 
-Miisa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti