tiistai 14. heinäkuuta 2015

Erilaisia vierailijoita

Kirkon ovien ollessa auki näin kesällä, vierailee täällä monenmoista kansaa. Läheltä ja kaukaa tullutta, isompaa ja pienempää porukkaa ja ikähaarukaltakin laajaa. Kaikkia yhdistää kuitenkin jonkinlainen mielenkiinto vanhaa rakennusta kohtaan. Miksi muuten olisi astuttu sisälle kirkkoon? Jokaisella tietenkin omat syynsä, mutta varmasti jollain tasolla kirkko vetänyt puoleensa jo mahtavalla ulkoasullaan ja koollaan.


Sisällä kirkossa ajan ja ympäröivän maailman voi hetkeksi unohtaa. Puhelimet laitetaan äänettömälle, oma puhe hiljenee, osalla voi mennä jopa kuiskailuksi ja annetaan tilaa hiljaisuudelle. Kunnioitetaan tilaa ja paikkaa. Hassua kirjoittaa, että annetaan tilaa hiljaisuudelle. Mutta näin se on, ainakin osalla ihmisistä. Kokoajan ollaan liikkeessä ja mietitään jo seuraavaa paikkaa ja tapahtumaa. Toivon, että osalle kirkko voisi olla juuri paikka, jossa voisi levähtää. Istua vain hiljaa ja hetken hengähtää.


Itselläni kirkko-oppaan työ on rauhallista, tärkeintä on kohdata ihmisiä ja olla tavoitettavissa. Kuitenkin hiljaisimpina hetkinä löytyy tekemistä. Näin kesän ajan olen osana vastuussa kirkon ylläpitosiivouksesta ja siisteydestä. Lakaisen lattioita, imuroin mattoja ja putsaan tuoleja- paljon löytyy pinta-alaa yli 600 paikkaisesta tilasta. Kun vietän päiväni kirkossa, tunnelma hieman jopa "arkipäiväistyy". Välillä on itsekin kiva istua alas, olla ihan hiljaa ja kuunnella kuuluko mitään.


Kirkossa käy erilaisia ihmisiä. Voisi sanoa, että eniten yksittäisiä miehiä tai naisia sekä pariskuntia. Jonkun verran perheitä sekä muita omatoimisia ryhmiä. Eniten on vierailijoita Lempäälän lähiseuduilta, vain lyhyen matkan päästä. "Aina ajetaan ohi, mutta koskaan ei olla sisään poikettu", olen kuullut monen suusta. Matkaillessa otetaan selvää paikan hienoimmista nähtävyyksistä ja käydään katsomassa ne. Oman paikkakunnan ja lähiseudun "helmet" kuitenkin helposti unohtuvat niiden ollessa niin lähellä.


Muutama järjestetty retkiryhmä on kirkossa myös vieraillut. Kaksi paikallista päiväkotiryhmää ja pari vanhustyön kesäretkeä. Lasten kanssa olemme ihmetelleet hienoja sukuvaakunoita ja menneet katsomaan "maisemia" parvilta alas kirkkosaliin. Kaikkien vierailijoiden yleisin kysymys liittyy kirkon perustamisvuoteen sekä laajennustöihin. Paljon kysellään esineistöstä ja jonkun verran Lempäälän seurakunnasta. Halutessaan saa laajan opastuksen kirkosta.


Ulkomaalaiset turistit ovet myös löytäneet tiensä Lempäälän aika hyvin. Vierailijoita on ollut muun muassa Yhdysvalloista, Kanadasta, Venäjältä sekä monista Euroopan maista esimerkiksi Ranskasta, Isosta-Britanniasta, Ukrainasta, Ruotsista, Saksasta ja Itävallasta. Osalla on ollut suomalaisia sukulaisia tai ystäviä, jotka ovat tuoneet vierailijat Suomeen ja paikkakunnallemme, osa taas on matkailijoita, muutama jopa pitkän matkan pyöräilijöitä!


Kirkon kävijämäärä on selvästi lisääntynyt alkukesästä ja nykyään päivässä voi vierailla montakin kymmentä ihmistä. Lomat ovat alkaneet ja ihmiset uskaltautuneet ehkä enemmän liikkeelle säiden lämmetessä. Lempäälän Pyhän Birgitan kirkon ovet avoinna arkisin kello 10-16 aina 14.8. asti. Tervetuloa!


Aurinkoisin terveisin Miisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti