perjantai 27. kesäkuuta 2014

Ikkunat

Seuraavassa haluan esitellä kotikirkkoni ikkunoita. Mielestäni ne ovat aina olleet erityisen kauniit, ei liian sekavat vaan harmonisen rauhoittavat. Ikkunoiden väri ja luonne muuttuu paljon ilmaston mukaan: aurinkoisina päivinä valo loistaa kirkkaana sisään kirkkoon, pilvisinä ja sateisina päivinä ikkunoiden lasit ovat paljon tummemmat. Myös taustan vaikutuksen väreihin huomaa kun kävelee kirkossa.

Kirkon laajennuksessa ristikirkoksi 1830-luvulla, jokaiseen neljään siipeen tehtiin neliapilaikkunat. Muiden ikkunoiden alkuperäisestä koosta ja muodosta ei ole varmuutta, koska niitä on muutettu useiden korjautöiden yhteydessä.  Viimeisimmän peruskorjauksen yhteydessä, vuosina 1982-84 ikkunat uusittiin arkkitehti Eila Piironen-Havaksen suunnitelmien mukaan.Osassa ikkunoista lasi on ranskalaista antiikkilasia ja koristeikkunat on lasittanut Wuorion maalamo Helsingissä.


 
Kuori osan neliapilaikkuna on ainoa, mikä on saanut antiikkilasin neliapilaikkunoista. Sen yleissävynä on punainen, mutta siinä on myös punertavan violetin eri sävyjä. Ikkunan väritys tuo mieleen tunnelman pitkäperjantaista ja sen nimenä on Kukka.
 
Kuoriosan isompi alttari-ikkuna on yleissävytykseltään sininen ja sen nimi on Pilvet. Ikkunassa vuorottelevat siniset ja harmahtavat sävyt.

 


Kuorin eteläseinällä on keltasävyinen suippokaari-ikkuna, jonka nimi on Syksy. Ikkunalasejen väreinä on keltainen ja harmaansävyt ja se luo tunnelman pääsiäisestä. Kynttilikköön sytytetään pyhänä muistokynttilät kuulutettujen vainajien muistoksi.

 


 
Länsisakaran eli pääoven eli alttaria vastakkaisen oven vieressä löytyy myös muutama värikäs kaari-ikkuna. Länsisakaran suippokaari-ikkunoista eteläinen on keltasävyinen ja pohjoinen vihreäsinertävä.
 
Oven yläpuolella oleva matala suippokaari-ikkuna on yleissävyltään punertavan violetti ja neliapilaikkuna sinertävän violetti.
 
 
 
 
 
Alla muutama kuva jossa allekirjoittanut kirkko-opas poseeraamassa ikkunoiden edessä. :)
 
(Kuvat ottanut minä, veljeni Mikke Palvanen ja kaveri Juho Varpukoski)
 
 

 
Kesäterveisin Miisa
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti